Ondernemingsvorm

Organogram

Uit het organogram blijkt dat er gekozen is om de rechtsvorm van het bedrijf een maatschap te laten zijn. Dit betekent dat er gewerkt wordt vanuit een basis van gelijkwaardigheid. De maatschap heeft bij aanvang van de onderneming drie werknemers in dienst. In het algemeen geldt dat er binnen een maatschap een samenwerkingsverband wordt aangegaan tussen twee of meer  personen. De zogeheten maten. Het samenwerkingsverband van een maatschap is erop gericht om het behaalde voordeel uit de maatschap (de winst) te verdelen tussen de twee maten. In het geval van maatschap ‘Food for Good’ is in die samenwerkingsovereenkomst besloten om het behaalde voordeel in gelijke mate te verdelen tussen de maten. Daartegenover staat dat beide maten voor een gelijk deel arbeid inbrengen in de maatschap. De maten van ‘Food for Good’ vormen de directie van de maatschap. Deze directie is onderverdeeld in een financieel directeur en een algemeen directeur. De werknemers van de organisatie staan onder leiding van de algemeen directeur.

De keuzes en beslissingen die gemaakt moeten worden voor de organisatie worden door de beide maten samen gemaakt. Dit wordt in overleg gedaan waarbij beide maten een gelijke inspraak hebben. De keuze voor deze manier van samenwerken is gemaakt omdat ‘Food for Good’ van mening is dat door samenwerken dingen tot stand worden gebracht.  De maatschap heeft op papier drie werknemers in dienst. De feitelijke situatie is dat er slechts een werknemer is. De beide maten van de organisatie vervullen een rol als directie maar zijn tevens beide actief als pedagoog in de organisatie. De andere werknemer is een kok die tijdens de activiteiten aanwezig is en de eindverantwoordelijkheid heeft voor de kook-activiteiten die zullen plaatsvinden.

De keuze voor een maatschap is tot stand gekomen omdat deze vormvrij is op te richten en er geen notariële akte gemaakt hoeft te worden. Wel zijn wij verplicht ons in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. (Hierna KVK). Bij aanvang van de onderneming is er  een overeenkomst getekend waarin de afspraken tussen beide partijen zijn vastgelegd. Deze afspraken hebben betrekking op de hoeveelheid arbeid die ieder inbrengt en op welke manier het voordeel uit de maatschap verdeeld wordt. Ook is een maatschapscontract getekend waarin is vastgesteld dat beide maten elkaar volmacht schenken om namens de maatschap financiële beslissingen te nemen.  Een andere reden voor de maatschap is dat de aansprakelijkheid bij schulden of faillissement zo geregeld is dat beide partijen voor een gelijk deel aansprakelijk zijn. Daarmee hoeft de ene maat niet op te draaien voor het deel van de schulden wat de andere maat mogelijk niet kan betalen. Wel zijn beide maten binnen deze ondernemingsvorm ook met hun privé vermogen aansprakelijk voor eventuele schulden. Een bijkomend voordeel van de maatschap is dat bij de inkomstenbelasting gebruik gemaakt kan worden van ondernemersaftrekken en andere voorzieningen, waardoor beide partijen belastingvoordeel genieten.

Voor onze werknemer betekent deze ondernemingsvorm dat hij in dienst is van de maatschap. Hij heeft een arbeidsovereenkomst met de maatschap als zodanig. Daarmee heeft de werknemer (en in de toekomst werknemers) meerdere werkgevers. De beide maten treden namelijk beide op als gelijkwaardige werkgever. Met deze arbeidsovereenkomst wordt bepaald dat de werknemer arbeid levert aan de maatschap in ruil voor loon.